SIX SQUARE METERS- RECYCLED/RE-LOVED

 een installatie door Nederlands/Japans beeldend kunstenaar Chikako Watanabe te zien in bioscoop Rialto, Amsterdam vanaf oktober 2017, geïnspireerd op de film LIEFDE IS AARDAPPELEN

an installation by the Dutch/ Japanese artist Chikako Watanabe, inspired by the film "Love is potatoes"

From October 2017 until January 2018 in the Dutch cinema Rialto, Amsterdam

in bioscoop Rialto Amsterdam is het kamertje uit het huis van de moeder van Aliona van der Horst gemaakt

in bioscoop Rialto Amsterdam is het kamertje uit het huis van de moeder van Aliona van der Horst gemaakt

Voor haar documentaire LIEFDE IS AARDAPPELEN reisde de Russisch/ Nederlandse filmmaakster af naar het oude houten huis van haar Russische familie, in een dorpje bij Moskou. Er moest een erfenis worden verdeeld en zij had recht op zes vierkante meter in het huis van zesendertig vierkante meter: precies één kamertje. Met lede ogen zag ze aan hoe haar neef alles weggooide wat gedurende een eeuw was verzameld door haar Russische tantes. Wat ze nog kon redden, nam ze in twee koffers mee naar Nederland, met het doel de waardeloos lijkende parafernalia van een mensenleven opnieuw betekenis te geven. Gelukkig werd ze aan de grens niet aangehouden, want hoe moest ze uitleggen waarom ze dozen met ansichtkaartjes, oude sokken, kamerjassen uit de jaren ‘50, behang van vijf lagen en boeken met de titel als ‘Wat dacht Lenin”,  meenam?

De in Nederland wonende Japanse kunstenaar Chikako Watanabe, die zich in haar werk laat inspireren door verdwenen geschiedenissen, heeft al deze voorwerpen door haar handen laten gaan en het kamertje van zes vierkante meter opnieuw gemaakt en ingericht. Zo creëerde zij een kunstwerk, gelijkend een Japans ritueel, waarbij oude spullen een herwaardering krijgen en opnieuw met aandacht en liefde worden bekeken en geordend.

Het kamertje is bedoeld om te gebruiken: om er Russische thee of wodka drinken en vanuit een eenvoudig menselijk perspectief de Russische geschiedenis te bezien: het communisme, de Tweede Wereldoorlog en Perestrojka. Of bijvoorbeeld de lagen behang  te tellen.

www.chikahome.nl

website of Chikako Watanabe